Продукування фітогормонів деякими вільноіснуючими та симбіотичними грунтовими мікроорганізмами - Драговоз, І.В.; Леонова, Н.О.; Білявська, Л.О.; Яворська, В.К.; Іутинська, Г.О. (Доповіді НАН України, 2010)
Досліджено якісний і кількісний склад фітогормонів стимулювальної дії у вільноіснуючих та симбіотичних грунтових мікроорганізмів родів Azotobaсter та Bradyrhizobium. У культуральних середовищах високоефективних штамів симбіотичних бактерій B. japonicum УКМ В-6018 та B. japonicum УКМ В-6035 виявлено високий рівень ІОК та цитокінінів порівняно з малоефективним штамом B. japonicum 21110. Високий рівень цих фітогормонів знайдено також у культуральному середовищі активного штаму вільноіснуючого діазотрофа A. chroococcum УКМ В-6003. Отримані дані свідчать про те, що висока біологічна активність досліджених штамів симбіотичних та вільноіснуючих бактерій корелює з їх високою здатністю до синтезу фітогормонів ауксинового і цитокінового типу, яка, ймовірно, є одним з механізмів адаптації грунтових мікроорганізмів до умов оточуючого середовища, що забезпечує формування ефективних взаємозв'язків між бактеріями і рослинами.