Механизмы стабилизации гибридных зон у пресноводных моллюсков (Gastropoda, Pulmonata): тестирование гипотез путем моделирования экологической ниши - Межжерин, С.В.; Титар, В.М.; Гарбар, А.В.; Гарбар, Д.А.; Коршунова, Е.Д.; Жалай, Е.И. (Доповіді НАН України, 2010)
Описано зони інтрогресивної гібридизації між східними й західними аловидами легеневих прісноводних молюсків котушки рогової Planorbarius corneus та ставковика великого Lymnaea stagnalis у межах України. Розташування й характер зон гібридизації між аловидами цих, на перший погляд, екологічно близьких видових комплексів багато в чому схожі, хоча розміри зон неоднозначні — в L. stagnalis вона майже у два рази ширше. Моделювання екологічної ніші й екстраполяція на цій основі можливих ареалів аловидів показали, що механізми стабілізації гібридних зон у цих видових комплексах різні: у більш стенобіонтного й відносно нечисленного виду P. corneus — це в першу чергу екологічні фактори, а в еврибіонтного й більш масового L. stagnalis — в основному, очевидно, генетичні.