До питання про козацьке походження перших жителів Одеси та її передмість (за матеріалами метричних книг з фондів Державного архіву Одеської області) - Гулянович, І. (Чорноморська минувшина, 2010)
В статті розглянуті згадки про козацьке походження у мешканців приміських селищ Одеського градоначальства. В роботі подані шляхи прояву цього історичного явища у першій половині ХІХ ст. у метричних книгах та сфаврографічих пам’ятках. У метричних книгах цей аспект відобразився у згадках термінів “козак” і “старшина”.