І.Ф. Курас: видатний громадський діяч і політолог-практик - Бушин, М.І.; Прилуцька, О.П. (Чорноморський літопис, 2010)
Коректне розуміння державотворчих процесів сучасної України об’єктивно неможливе без глибокого вивчення історичного досвіду попередніх поколінь, який сформувався завдяки діяльності конкретних постатей. Яскравим прикладом цього є життєвий і творчий спадок представника прогресивної історичної думки – І.Ф. Кураса – історика, етнополітолога, українознавця, особистості з великої букви. Саме наявність таких особистостей є головним чинником здатності нації формувати своє майбутнє, виходячи зі своїх власних інтересів.