Роль міських поселень у суспільному житті Південної України другої половини XIX – початку XX ст. - Константінова, В.М. (Чорноморський літопис, 2010)
Стаття присвячена аналізу соціальних конфліктів, суспільного руху, громадських організацій як невід’ємної складової урбанізаційних процесів південноукраїнського регіону 1861-1904 рр. Простежено, як активність і масштаби суспільного життя відрізнялись як у населених пунктах Південної України із різним статусом (у міських і неміських поселеннях), так і в самих офіційних містах, що певною мірою корелюється із їх адміністративним статусом, «економічними функціями», чисельністю і співвідношенням соціальних страт населення.