Науково-педагогічна і громадська діяльність Антона Самойловича Череваня у Росії - Капустян, Г.Т. (Чорноморський літопис, 2010)
Дане дослідження про Череваня Антона Самійловича, першого доктора історичних наук, професора на Полтавщині, про становлення його як історика-професіонала у російських університетах, куди його закинула дисидентська доля як неблагонадійного після перебування у німецькому полоні у роки Другої світової війни.