Соціальна історія Лівобережної України XVII–XVIII ст. в історико-історіографічних працях (ранньої радянської доби) - Литвинова, Т.Ф. (Чорноморський літопис, 2010)
Порушені проблеми перервності традиції в ранній радянській історіографії, формування нового образу селянського питання в українській та російській науці того часу.