Козацьке повстання під проводом Криштофа Косинського в інтерпретації польських істориків кінця ХІХ – першої третини XX століття - Руда, О.В. (Чорноморський літопис, 2010)
Проаналізовано висвітлення польською історіографією кінця ХІХ – першої третини ХХ ст. козацького виступу під проводом Криштофа Косинського. Представлено різні погляди польських учених на передумови козацького повстання 1591-1593 рр. Встановлено, що більшість з істориків наголошували на суспільно-економічних причинах, натомість деякі заперечували соціальні чинники, а виводили цей виступ з характерологічних рис українців, їхньої схильності до сваволі й анархії.