Український національний грід — учасник міжнародного об’єднання NorduGrid - Мартинов, Є.; Смирнова, О. (Вісник НАН України, 2011)
У статті висвітлено специфіку застосування грід-технологій, широкі можливості їх використання для науково-технічних досліджень. Наголошено на важливості цьогорічного вступу України до колаборації NorduGrid, що об’єднує декілька європейських країн, де активно розвиваються грід-технології. Знаковим стало проведення чергової технічної наради NorduGrid у Києві. На ній було порушено практичні питання функціонування грід-інфраструктури, взаємодії та сумісності різних типів програмного забезпечення, обчислювальної функціональності в грід-середовищі, інші актуальні теми. Автори сподіваються, що Національна академія наук і надалі сприятиме участі українських фахівців у розвитку і застосуванні грід-технологій у повсякденній науковій практиці.