Профілактична стратегія медичної науки — шлях до підвищення ефективності охорони здоров’я - Гоженко, А.; Кульбіда, М.; Кочет, О. (Вісник НАН України, 2011)
Автори наголошують, що неефективність сучасної української моделі системи охорони здоров’я (СОЗ) загрожує існуванню суспільства і держави. У цій ситуації актуальне переорієнтування СОЗ на профілактичний напрям, що створює не тільки об’єктивні передумови поліпшення здоров’я нації, але й сприяє формуванню соціально-психологічного стану суспільства, за якого у громадян виникає мотивація дотримуватись індивідуально орієнтованих профілактичних рекомендацій. Висловлено думку про необхідність сконцентрувати ресурси медичної науки на виконанні фундаментальних і прикладних досліджень у тих галузях, де Україна ще має значний науковий потенціал.