Історико-краєзнавчі дослідження в Харківському університеті (кін. XIX – поч. XX cт.) - Кашаба, О. (Краєзнавство, 2009)
У статті аналізується розвиток історико-краєзнавчих досліджень у Харківському університеті наприкінці ХІХ — на початку ХХ ст. Краєзнавча тематика посідала помітне місце в доробку вчених університету. До 1917 року історичне краєзнавство існувало здебільшого у вигляді статистико-географічних описів краю, істотним доповненням до них слугували етнографічно-фольклорні розвідки із значними елементами історичних знань.