Залишкові напруження у зварних з’єднаннях високоміцних сталей - Лобанов, Л.; Позняков, В.; Півторак, В.; Міходуй, О.; Орловський, В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2009)
З використанням комплексу “GLEEBLE-3800” експериментально досліджено динаміку зміни границі текучості металу зони термічного впливу (ЗТВ) низьковуглецевих високоміцних сталей за різних швидкостей охолодження зварних з’єднань. Експериментальними та розрахунковими методами визначено вплив погонної енергії і термічних циклів зварювання на формування залишкових напружень у різних за хімічним складом та властивостями зварних з’єднаннях сталей. Встановлена залежність між залишковими напруженнями, режимами тепловкладення та часом перебування металу ЗТВ при температурах вище точки АС3.