Структура та властивості ЕІЛ-покривів з TiN, TiB2 і Mo на титановому сплаві ВТ22 та їх трансформація за світлотермічної обробки - Паустовський, О.В.; Пасічний, В.В.; Тимофєєва, І.І.; Моляр, О.Г.; Новікова, В.І.; Шелудько, В.Є.; Мордовець, Н.М.; Остапенко, С.О.; Костенко, О.Д.; Ісаєва, Л.П. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2009)
Встановлено, що ЕІЛ-покриви з ТіN, ТіВ2 і Мо значно поліпшують триботехнічні властивості титанового сплаву ВТ22. Показано, що з підвищенням швидкості ковзання від 1,0 до 10 m/s інтенсивність зношування збільшується в 1,5–2, а коефіцієнт тертя – в 1,3 рази. Значна кількість оксидів у покривах, їх додаткове легування титаном після обробки КСВ сприяють збільшенню товщини шару в 3–4 рази, але погіршують триботехнічні властивості.