Напруження у пружній площині з періодичною системою близько розміщених отворів - Саврук, М.П.; Казберук, А. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2009)
Методом сингулярних інтегральних рівнянь розглянуто плоску періодичну задачу теорії пружності для площини з нескінченним рядом близько розміщених криволінійних отворів. Особливу увагу приділено єдиному підходу до розв’язування задач концентрації напружень біля отворів з гострими та закругленими вершинами. Таким способом отримано розв’язки задач про пружну взаємодію еліптичних, овальних і ромбічних отворів та фізичних щілин для довільної віддалі між отворами. За допомогою граничного переходу, коли віддаль між межовими контурами прямує до нуля, знайдено коефіцієнти концентрації та інтенсивності напружень у закруглених та гострих вершинах відповідних двобічних вирізів у пружній площині.