Уточнений розв’язок задачі С. П. Тимошенка для ортотропної балки на жорсткій основі - Шваб’юк, В.І.; Пастернак, Я.М.; Ротко, С.В. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Отримано розв’язок задачі для частково опертої на абсолютно жорстку основу композитної (ортотропної) балки під рівномірно розподіленим навантаженням. Для розрахунку використана уточнена модель балок, що враховує деформації поперечного зсуву та обтиснення. Одержано рівняння для визначення розміру області контакту, а також формули для розрахунку контактного тиску жорсткої основи на зовнішню поверхню балки. Числові результати уточненої моделі для ізотропного та ортотропного матеріалів порівняно з відповідними класичної теорії, зсувної моделі балок і плоскої задачі теорії пружності.