Адсорбційно-електрохімічна теорія корозійної втоми металів - Похмурський, В.І. (Фізико-хімічна механіка матеріалів, 2010)
Показано роль Г. В. Карпенка у дослідженні корозійно-втомного руйнування металів, проаналізовано основні відмінності такого руйнування від втоми металів у повітрі. Наведено результати досліджень корозійної втоми нержавних сталей, запропоновано нові підходи до визначення границі корозійної втоми корозійнотривких сталей і сплавів на основі їх електрохімічних досліджень під час навантаження.