Типологія художнього факту в польській мемуаристичній літературі Правобережної України доби романтизму - Єршов, В. (Волинь-Житомирщина. Історико-філологічний збірник з регіональних проблем, 2009)
Художній факт – складно структурований концепт мемуаристичного тексту, де існує багаторівнева система його об’єктивного існування та суб’єктивного використання. Неповнота факту та його емоційність, особливості текстуальної процесуальності та системності, вигаданість, статистичність та динамічність – сутність авторського відтворення та перетворення Правобережного часопростору в пол