Марко Вовчок у журналі «Основа»: реалії і міфи - Дудко, В. (Спадщина. Літературне джерелознавство. Текстологія, 2007)
У статті вперше цілісно досліджено історію участі Марка Вовчка в українському журналі «Основа». Відтворено обставини публікації в часописі її оповідань і повістей, уточнено хронологію виплати авторського гонорару, розглянуто синхронні відгуки В. Білозерського, провідних авторів видання М. Костомарова і П. Куліша про твори письменниці. Значну увагу приділено дискусійним аспектам теми.