Вивчення, популяризація та охорона пам'яток історії та культури Севастополя: екскурсійна діяльність у другій половині XIX – на початку XX століття - Молочко, Є. (Краєзнавство, 2010)
Формами роботи по вивченню пам’яток історії та культури Криму у другій половині ХІХ — на початку ХХ століття стали виїзди до місць їх розташування, організація екскурсій з метою їх обстеження. У статті висвітлений внесок навчальних закладів Таврійської губернії в популяризацію пам’яток історії та культури Севастополя. Проаналізовані головні напрями пам’яткоохоронної діяльність Кримсько-Кавказького гірського клубу відносно історико-культурної спадщини міста бойової слави.