Грушевськознавство : методологічні проблеми поступу - Тельвак, В. (Краєзнавство, 2010)
У статті розглянуто проблему шляхів модернізації міждисциплінарних студій, присвячених вивченню життя та діяльності М. Грушевського. Наголошується на необхідності переосмислення методологічних засад грушевськознавства, подолання традиційного мікрографізму та описовості. Автор пропонує звернутися до методологічних пропозицій нової культурно-інтелектуальної історії, що тяжіє до методологічного плюралізму, міждисциплінарності, орієнтує дослідника передусім на дослідження інтелектуальної діяльності і процесів у сфері гуманітарного, соціального та природничонаукового знання в їх конкретно-історичному соціокультурному контексті. Наголошується, що лише переосмислення методологічних засад грушевськознавства уможливить реалізацію актуальної проблеми створення інтелектуальної біографії видатного діяча.