Що таке “Мазепа”: часова та просторова трансформація уявлень про історичну особистість - Ковалевська, О. (Краєзнавство, 2010)
Стаття присвячена проблемі трансформації уявлень суспільства про історичну особистість в залежності від історичного періоду, в межах якого ці уявлення формуються та побутують, географії поширення цих уявлень (країни, континенти), а також від соціальної/професійної приналежності його представників на прикладі уявлень про гетьмана Івана Мазепу.