Повсякденне життя українських селян за матеріалами військово –топографічних описів ХІХ ст. - Петрова, І. (Краєзнавство, 2010)
У статті розглядається повсякденне життя українських селян за матеріалами військово-топографічних описів Чернігівської та Херсонської губерній (ХІХ ст.). Проаналізовано методику упорядкування військово-топографічних описів (60-х рр. ХІХ ст.), їх джерельну базу та інформаційні можливості. На сторінках статті представлено інформацію з військово-топографічних описів щодо становлення традиційних обрядів та звичаїв місцевого населення, конструктивних особливостей житлових та господарських приміщень, формування традиційного одягу місцевих мешканців, режиму харчування українського населення та приготування страв.