Моделі волоконно-оптичних інтерфейс-каналів геоінформаційно-енергетичних мереж - Кожем'яко, В.П.; Маліновський, В.І. (Оптико-електронні інформаційно-енергетичні технології, 2009)
Приведено математичний апарат опису процесів і результат фізичного моделювання волоконно-оптичного інформаційно-енергетичного інтерфейс-каналу (ВОІЕІК). Вперше для ВОІЕІК геоінформаційно-енергетичних мереж запропоновано нелінійну математичну модель, яка враховує впливи енергетичних спектральних каналів на інформаційні і базується на оптичних нелінійних явищах. Фізична модель ВОІЕІК побудована на спеціально розробленому макеті волоконного інтерфейс-каналу із спектральним WDM-мультиплексуванням.