На руїнах Олешківської Січі: роздуми мандрівника середини ХІХ ст. щодо збереження пам’яток запорозького козацтва - Швидько, Г. (Краєзнавство, 2011)
У статті йдеться про етнографічну мандрівку письменника і етнографа О.С. Афанасьєва-Чужбинського по Дніпру для опису побуту населення колишніх запорозьких земель, огляд ним залишків Олешківської Січі, що стала чинником його роздумів щодо ставлення до пам’яток минулого та проблем вивчення запорозького козацтва.