Передумови зародження позашкільної краєзнавчої роботи в Україні - Косило, М. (Краєзнавство, 2011)
У статті зазначено основні події, які передували виникненню позашкільних навчальних закладів краєзнавчого спрямування. На основі архівних матеріалів показано роль екскурсій, музеїв в освітньому процесі кінця ХІХ – початку ХХ ст. і виникнення перших позашкільних освітніх закладів.