Хромоендоскопія та оптична біопсія в діагностиці стравоходу Барретта - Саєнко, В.Ф.; Мясоєдов, С.Д.; Бурий, О.М.; Гомоляко, І.В.; Йоффе, О.Ю.; Дубович, Т.О. (Онкологія, 2000)
Методики хромоендоскопії та оптичної біопсії застосовані у 27 пацієнтів з хронічною рефлюксною хворобою стравоходу (РХС) для вдосконалення традиційної щипцевої біопсії в діагностиці стравоходу Барретта (СБ). Оптичну біопсію проводили з використанням вітчизняного фотосенсибілізатора гіперфлаву та діагностичного комплексу, який складався з гелієво-кадмієвого лазера, спектроаналізатора з комп’ютерною підтримкою та двох світловодів. Криві аутофлуоресценції та флуоресценції гіперфлаву візуалізувалися на екрані монітора комп’ю-тера, протягом 2–3 с здійснювали їх спектрометричний аналіз та оціню-вали тип тканини ділянки слизової оболонки, що збільшувало швидкість, чутливість та адекватність процедури ендоскопічного виявленняСБ у 2 (7,4%) хворих.