Критерій морального оцінювання у правозастосуванні: структурно-функціональний аналіз - Тарнавська, М.І. (Держава і право, 2011)
Розглядається оціночний критерій як сукупність суб’єктивних, об’єктивних і суб’єктивно- об’єктивних складників, які визначають моральну оцінку через вибір еталону. Пропонується поділ складових оціночного критерію на необхідні та випадкові. Акцентується увага на тому, що функціонально складові критерію можуть або прямо детермінувати вибір оціночного еталону, або бути лише умовою такого вибору.