Сдвижение массива горных пород как главный фактор горного давления при подземной выемке угля - Четверик, М.С.; Синенко, М.А.; Витушко, О.В. (Геотехническая механика, 2009)
Розглянуто вплив глибини розробки та величини об’єму масиву гірських порід, що зрушується на стійкість гірничих виробок, види прояву гірничого тиску в залежності від співвідношення швидкостей переміщення очисного вибою і деформацій розтягнення в масиві. Визначено об’єм деформаційної хвилі і швидкість її переміщення.