Провідна ідея християнського віровчення - спасіння як свобода - Іваницька, А.Г. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
У статті представлена спроба реконструкції та адекватного розкриття змісту фундаментальної ідеї віровчення християнської церкви – спасіння як свободи на прикладі джерел християнської літератури. Виділено висхідні моменти розуміння ідеї свободи, сформульовані християнською догматикою, встановлено особливості християнського розуміння ідеї спасіння, звільнення, свободи.