Україна у свiтовiй морськiй торгiвлi (Що гальмує розвиток вітчизняного судноплавства?) - Буркинський, Б.В.; Котлубай, О.М. (Видавничий дім "Академперіодика" НАН України, 2008)
У статті проаналізовано кризові процеси, що призвели до втрати Україною стратегічних позицій на просторі Світового океану, її витіснення зі сфери міжнародних морських перевезень і торгівлі. З урахуванням національних особливостей, європейського досвіду і світових тенденцій узагальнено сучасні погляди і підходи до формування ефективної національної морської політики.