Ідеологічні погляди та концепції періоду Руїни козацько-гетьманської держави - Ситник, О.М. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
У статті зроблено спробу відтворити процес розвитку ідеологічних поглядів і концепцій періоду Руїни козацько-гетьманської держави. Звернено увагу на розкол козацько-старшинської еліти на різного роду угрупування. Зокрема зауважено ідеологічне розшарування козацтва на пропольську, промосковську й протурецьку орієнтацію.