Вплив інтраопераційної внутрішньочеревної хіміотерапії з застосуванням іммобілізованих цитостатиків на імунологічні показники хворих на рак шлунка - Валецький, В.Л.; Чорний, В.О. (Онкологія, 2001)
Іммобілізовані цитостатики (ІЦ) є однією з найбільш перспективних форм хіміопрепаратів для проведення локорегіонарної хіміотерапії. Метою даного дослідження було вивчення впливу інтраопераційного внутрішньочеревного застосування ІЦ на імунологічні показники у хворих на рак шлунка. Отримані результати показали відсутність токсичного ефекту ІЦ на імунокомпетентні клітини. Внутрішньочеревне застосування ІЦ приводило до значного накопичення у черевній порожнині СD8+-, CD16/56+-лімфоцитів і фагоцитів, тобто клітин, яким притаманна функція ефекторів протипухлинного імунітету.