Дослідження асоціації хламідійної інфекції з фоновими, диспластичними процесами та з інтраепітеліальним раком шийки матки - Палійчук, О.В. (Онкологія, 2001)
Проведено комплексне обстеження (кольпоскопія, цитологічне дослідження, полімеразна ланцюгова реакція — ПЛР) 117 жінок віком від 17 до 64 років. За допомогою методу ПЛР здійснено якісне виявлення Chlamydia trachomatis та інших збудників інфекцій, що передаються статевим шляхом, у мазках з цервікального каналу та шийки матки. Визначено асоціацію хламідійної інфекції (моно- та мікстінфекції) з помірно вираженою та важкою дисплазією епітелію шийки матки переважно у жінок віком 25–35 років, які ведуть активне статеве життя. Обговорюється роль урогенітальних інфекцій у прогресуванні диспластичних змін епітелію та у виникненні раку шийки матки.