Вплив фотохімічної модифікації на старіння компатибілізованих сумішей поліолефінів - Шибирин, О. В.; Мітюхін, О. П.; Стрельцова, З. О.; Замотаєв, П. В. (Інститут бiоорганiчної хiмiї та нафтохiмiї НАН України, 2000)
З метою покращення міжфазної адгезії у сумішах на основі ПЕВТ/ПП та ПЕНТ/ПП різного процентного складу було введено компатибілізатори - співполімери етилену з пропіленом. Для цього вимірювались і оцінювались значення модуля Юнга, напруги та деформації розриву, напруги та деформації шийкоутворення. Ефективність фотохімічної модифікації оцінювалася за вмістом гель-фракції та за формою кривих ДСК. Встановлено, що введення компатибілізаторів і наступна фотомодифікація під впливом УФ-опромінення в присутності ініціаторів ксантону або антрохінону та термостабілізатора приводять в основному до покращення механічних характеристик. Причина цього явища, можливо, полягає в пригнічуванні процесу сегрегації, а також реакцій окиснення та деструкції.