Основні чинники європейської інтеграції Угорщини (1989 - 2004 рр.) - Баркалова, О.М. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
Стаття присвячена аналізу чинників формування європейського вибору Угорщини. Автор виділяє такі основні чинники європейської інтеграції: економічні, соціальні та політичні. До економічних віднесені можливості освоєння нових ринків шляхом надання сприятливих умов у торгівлі, інвестуванні капіталу, доступі до програм допомоги, що впроваджує ЄС для країн-кандидатів. Інтеграція до ЄС давала змогу підвищити в Угорщині рівень розвитку соціальної сфери. Важливими чинниками, на думку автора, були політичні, які полягають у наступному: у самій ідеї розширення ЄС як політичного імперативу, впливі позиції провідних держав об’єднаної Європи, дезінтеграції СРСР, приході до влади у 1990 році нових політичних сил в Угорщині.