Алгоритм расчёта неравновесности термодинамических параметров в начальной точке вскипания - Кирсанов, М.В. (Геотехническая механика, 2009)
Отримано співвідношення для оцінки часу утворення мікропузирьків-зародишей при вскіпанні води. Зроблено припущення кінетичного характеру щодо начального етапу вскіпання. Ця гіпотеза дозволяє розрахувати температурну нерівноважність між фазами, що потрібно для вибору оптимальної форми сопла гідропарової турбіни (ГПТ).