Эффект изменения параметров ИК-спектров углей в ряду метаморфизма при механическом давлении - Бурчак, А.В.; Балалаев, А.К. (Геотехническая механика, 2010)
Показано можливості дослідження особливостей молекулярної структури кам'яного вугілля методом ІЧ-спектроскопії. Зареєстровано стійкий ефект, що є результатом дії механічного тиску який виражається у зміщенні смуг поглинання й перерозподілу водню в аліфатичній складовій. Запропоновано можливий механізм структурних трансформацій вугільної речовини.