Християнсько-консервативна оборона морально-етичних засад особистості засобами сатири і гумору в українській словесності ХVІ - ХVІІІ століть - Ямчук, П. (Наука. Релігія. Суспільство, 2010)
У статті аналізується творчість представників християнсько-консервативної течії в українській літературі XVI – XVIII ст. Акцентується увага на тому, що для даного дискурсу характерне утвердження моральних принципів за посередництвом сміхової культури. Робляться спроби з’ясування витоків національного духовно-сатиричного мислення, виявлення його першоджерел та інтелектуальної складової.