Психологічна характеристика етнонаціональних спільнот - Бородінов, В.Д.; Пащенко, Ю.А. (Наука. Релігія. Суспільство, 2010)
У даній роботі автори виділяють психологічну основу нації, характеризують її основні складові: національну свідомість і самосвідомість, національні цінності, інтереси, національну культуру і мову, показують їх роль у житті науки. Також у статті розкриті системоутворювальні компоненти структури національної психології: національний характер, національний темперамент, національні традиції і звичаї.