Традиціоналістична концепція Ю. Липи - Ковальський, Г.Є. (Наука. Релігія. Суспільство, 2010)
Стаття присвячена соціально-філософським аспектам формування нації. На основі праць українського філософа Юрія Липи розкриваються його уявлення про фактори формування нації, про волю як основу формування нації, про соціальний детермінізм як деструктивну в процесі державного будівництва ідею. Нація розглядається як найвища форма людського співіснування й абсолютна духовна цінність.