Формирование термонапряжений в упругодеформированных телах под действием концентрированных потоков энегии в режимах с обострением - Осенний, В.Я. (Геотехническая механика, 2011)
В статті наведені експериментальні результати фотомеханічних досліджень формування термонапружень в пружно-деформованих тілах. Аналіз результатів досліджень дозволив визначити що сумарне напруження від термічного та механічного навантаження не підпорядковується правилам адитивності і відступ від цього правила пов’язаний з процесом накопичування тепла в граничному шарі. Отримані результати обґрунтовують перспе- ктивність способу розшифровки інтерференційних смуг в оптико-поляризаційних методах з наближенням інтенсивності ізоліній.