Мультипарадигмальний підхід до аналізу феномену нігілізму - Степанов, А. (Наука. Релігія. Суспільство, 2010)
У статті розглянуто нігілізм як неоднозначне й поліморфне поняття. Досліджено різні підходи до тлумачення та розв’язання питань, пов’язаних із нігілізмом. Розкрито людиномірність нігілізму в контексті відстеження варіативного смислового навантаження феномену. Встановлено, що нігілізм потрібно позиціонувати як спосіб пробудження людського духу, заперечення деструктивного конформізму й відсутності опору (пасивний песимізм).