Стратегії взаємодії держави та репрезентантів релігії в умовах сучасної України: вектор демократизації, розбудови громадянського суспільства - Барабаш, О.В. (Наука. Релігія. Суспільство, 2010)
У статті розглядаються проблеми подальшої розбудови в Україні зрілої демократії та громадянського суспільства в контексті взаємодії держави та репрезентантів релігії, особливостей розвитку релігійної ситуації. Аналізуються кількісні показники в сфері релігійного життя України, їх динаміка, досліджуються інституційні перспективи. Особливу увагу приділено процесам дезінституціоналізації, якісним змінам сучасної релігійності у зв’язку з індивідуалізацією способу життя, створенням різнорідних мереж релігійної комунікації. Окреслено перспективи і векторність взаємодії держави та репрезентантів релігійності в процесі ствердження демократичних цінностей на різних рівнях суспільного життя.