Здібності у структурі емоційного інтелекту як фактор формування особистості - Собченко, О.М. (Наука. Релігія. Суспільство, 2010)
У статті представлено теоретичне дослідження емоційного інтелекту як сукупності когнітивних, емоційних, адаптаційних та соціальних здібностей. Виділено окремі структурні компоненти емоційного інтелекту, які відображають зміст зазначених здібностей. На основі аналізу концептуальних положень визначено функції, що реалізуються емоційним інтелектом.