Українська християнська особистість в семіосфері радянського радикального постпросвітництва (Олександр Довженко та Олександр Авдєєнко) - Ямчук, П. (Наука. Релігія. Суспільство, 2010)
У статті розглядається феномен українського духовно-інтелектуального універсуму та визначеного ним світосприйняття, виявленого в константах мислення й буття геніального українського кінорежисера й мислителя Олександра Довженка та талановитого російськомовного україномислячого радянського письменника, родовід якого має донбаське коріння, Олександра Авдєєнка. Специфіка їхнього світосприйняття розглядається крізь призму розуміння та наукового трактування семіосфери радикального постпросвітництва.