Модель управління людським капіталом промислового підприємства (на прикладі Новокраматорського машинобудівного заводу) - Каменська, О. (Схід, 2011)
Стаття присвячена проблемам управління людським капіталом. Як інструмент стратегічного управління людським капіталом промислового підприємства запропонована модель на основі стратегічних показників. Показано, що синергізм усіх нефінансових показників людського капіталу дозволяє узгодити стратегічні цілі підприємства завдяки причинно- наслідковим зв'язкам із річним розподілом ресурсів за допомогою бюджетів підрозділів підприємства. Це, у свою чергу, надасть змогу здійснити своєчасну координацію бюджетних показників, і в результаті підвищити ефективність діяльності підприємства в цілому