Репресії проти віруючих на Донеччині в 1943-1953 рр.: статистичний аспект - Лугова, О. (Схід, 2011)
Історико-статистичнедослідження присвячене аналізу результатів політики держави щодо віруючих на Донеччині в 1943-1953 рр. Дослідження здійснено на основі методу цільового виявлення, систематизації й порівняльно-статистичного аналізу винайдених в картотеці реабілітованих, бібліотеках та інтернет-ресурсах фактичних матеріалів, документальних та літературних джерел стосовно репресивної політики держави щодо віруючих на регіональному рівні. Обґрунтовано, що віруючі в УРСР та на Донеччині зокрема трактувались як опозиція більшовизму, тому весь арсенал засобів карально-репресивного апарату був направлений на розправу з ними. Жорстокі заходи проти віруючих призвели до неможливості громадян користуватися правом на свободу совісті.