Загальна характеристика урбанізаційних процесів в Україні в 1950-х - середині 1960-х рр. - Алфьоров, М. (Схід, 2011)
У статті на основі вивчення літератури та джерел досліджуються особливості урбанізаційних процесів в Україні в 1950-х - середині 1960-х рр. Проаналізовано загальні тенденції урбанізаційних процесів, їх відносно деформований характер, що проявилося в динамічному переважаючому зростанні населення великих промислових центрів порівняно із середніми й малими містами. У промислових регіонах Донбасу, Києва, Харкова, Подніпров'я в досліджуваний період розпочався процес утворення агломерацій.