Пробудження в дзен-буддизмі як мета трансформаційного процесу - Колесник, І. (Наука. Релігія. Суспільство, 2009)
У статті розглянуто основні ознаки дзен-буддійського пробудження, вплив практики на людську особу і саморозкриття її внутрішніх потенцій. Досліджено специфічний зв’язок між вченням дзен-буддизму та концепцією просвітленої особи, що зумовило зосередженість на проблемі індивідуального звільнення. Проаналізовано і виявлено нову форму взаємодії пробудженої свідомості із суспільством та її інтеграцію у творче співбуття із Макрокосмом.