Формування радянської системи соціального забезпечення у 20 - 30-і роки ХХ ст. - Рощина, Л.О. (Наука. Релігія. Суспільство, 2010)
Статтю присвячено проблемі становлення та розвитку системи соціального забезпечення в СРСР та Україні у 20 – 30-і роки ХХ ст. В умовах післявоєнного економічного занепаду та розрухи радянська влада спромоглася створити власну систему соціального забезпечення, вирішити проблему дитячої безпритульності, безробіття, пенсійного забезпечення тощо. Було введено систему соціального страхування, допомоги інвалідам та іншим малозабезпеченим категоріям населення. Негативною рисою цього періоду було вирішення проблем одних груп населення за рахунок інших та насильницькі заходи, що проводились по відношенню до сільського населення.